Skador inom fotboll

Fotboll är en kontaktsport, och som sådan finns alltid risken att man drabbas av skador. De absolut vanligaste skadorna inom fotboll är kanske föga förvånande fotskador och benskador, eftersom det är dessa som är mest utsatta under en match. Det är dock inte kontakt med andra spelare som är den vanligaste anledningen till skada, utan överbelastning eller slitskador vid plötsliga vridmoment, vilket till exempel kan leda till skador på främre korsbandet. Detta är den absolut vanligaste typen av knäskador inom fotboll, som i sin tur är den kroppsdel som drabbas av skador allra mest. Dessutom är skador på främre korsbandet den typ av skada som oftast leder till en kronisk skada, och som har längst återhämtningsperiod.

En annan vanlig typ av skada är den som uppstår i ljumsken, och oftast orsakas av en sträckning till följd av att spelaren sträcker ut benet efter bollen för långt. Skadan yttrar sig då som en intensiv och plötslig smärta på insidan av låret eller i ljumsken. Dessa skador behandlas bäst av en naprapat eller annan manuell terapeut.

Något som också kan drabba fotbollsspelare, men som inte är relaterat till fotboll, är hudsjukdomar. I sådana fall kan inte heller en naprapat hjälpa, såsom vid de andra skadorna, utan man måste uppsöka en specialistläkare, till exempel på läkarmottagningen på Sergelcity.se. Även om en hudsjukdom inte hindrar spelförmågan, kan den sänka självförtroendet, vilket också är viktigt för fotbollsspelare.